Bez wątpienia, żyto jest jednym z bardziej, o ile nawet nie najpopularniejszym materiałem do produkcji alkoholi, takich ja na przykład wino. Istnieje kilka ważnych czynników, którym żyto zawdzięcza swoją popularność jako jednego z czołowych surowców do wyrobu wina. Przede wszystkim – żyto jest po prostu tanie. Porównując żyto do jakichkolwiek owoców, cenowo żyto nie ma sobie równych. Ponadto, produkując wino z żyta nie musimy martwić się o to, że potrzebować będziemy różnego rodzaju narzędzi takich jak młynki czy prasy, gdyż żyto po prostu tego od nas nie wymaga. Wina z żyta produkuje się bardzo szybko, a także bardzo prosto, gdyż nie musimy go ani gotować, ani parzyć.
Czyszczenie żyta jako niezbędny czynnik w produkcji wina żytniego
Proces produkcji wina z żyta powinniśmy rozpocząć od odpowiedniego przygotowania. Przede wszystkim, na sam początek żyto powinniśmy dokładnie i starannie umyć – podobnie jak w innych surowcach do tworzenia win, musimy zadbać o to, aby nie przedostały się do niego żadne zanieczyszczenia. Dbanie o czystość żyta jest bardzo proste, wystarczy przygotować garnek, do którego przesypujemy całe żyto, kolejnym krokiem będzie napełnienie garnka z żytem wodą, która wyciągnie z niego wszystkie zabrudzenia. Ostatnim krokiem na typ etapie będzie odsączenie ziaren, co możemy wykonać przy pomocy sitka. Charakterystyczne dla żyta jest to, że musimy je jeszcze wyjałowić. Wyjałowienie w tym przypadku oznacza proces, w którym likwidujemy wszelkie drobnoustroje znajdujące się w ziarnach. Do tej czynności powinniśmy podejść niezwykle starannie, gdyż jest ona niezmiernie ważna. Należy przegotować pięć litrów wody, a następnie rozpuścić w niej kwasek cytrynowy – taką miksturę wlewamy do pojemnika z żytem i odstawiamy go na kilka godzin. Jeśli dobrze wykonaliśmy powyższe procesy, możemy być pewni, że nasze żyto jest już materiałem w pełni nadającym się do produkcji wina. Pod żadnym pozorem nie powinniśmy pomijać kroków czyszczenia żyta, gdyż są one równie ważne, jak wszystkie pozostałe etapy produkcji.